Jyväskylän Kiri Logo

Legenda, joka toi syöksyt pesäpalloon, on poissa

Vuoden 2023 viimeisenä päivänä jyväskyläläinen urheiluväki sai kuulla ikävän uutisen – Paavo ”Pate” Pollari on menehtynyt 95-vuotiaana äkilliseen sairaskohtaukseen.

Äänekoskella 1928 syntynyt Pate varttui sota-aikana Jyväskylässä ja nousi Jyväskylän Kirin mestaruussarjajoukkueen kokoonpanoon kesällä 1950. Vakituisen paikan kokoonpanosta Pate otti kaudella 1955 ja tuosta alkoikin huikea menestysputki – kultamitali kaulaan 1956, 1957 ja 1958. Viimeisimmällä mestaruuskaudella Pate esiintyi myös molemmissa arvo-otteluissa, Liitto – Lehdistössä ja Itä – Lännessä. Palkintokaappiin kahdeksalta mestaruussarjakaudelta jäi kultamitalien lisäksi myös yksi hopea ja kaksi pronssia.

Paavo Pollarin kerrotaan tuoneen syöksyt pesikseen. Ilkka Kulmalan 1.9.2018 haastattelussa Keskisuomalaisessa Pate kertoi saaneensa idean Risto Parviaisen kanssa amerikkalaisia baseball-filmejä katsoessaan. Samassa 90-vuotishaastattelussaan Pate kertoo saaneensa elämänasenteensa urheilusta: ”Kirin pesisjoukkueessa oli 1950-luvulla henki, joka kasvatti reiluuteen. Se aateloi harjoittelemaan, pelaamaan ja käyttäytymään.”

Pate oli urheilumies, joka oli myöhemmin vahvasti vaikuttamassa laskettelun rantautumisessa Laajavuoreen. Hänet tunnettiin suomalaisen alppihiihdon isänä ja hän opetti laskettelua Laajavuoren lisäksi myös Vuokatissa ja Ylläksellä. Työuransa Pate teki opettajana, mm. Tyyppälän koulun johtajana, josta eläköityi 1993.

Edellä mainitussa lehtijutussa Kulmala saa Pollarin kuvailemaan maailmassa olevan kahdenlaisia ihmisiä: ”Antajia, jotka tekevät elämän kivaksi ja onnelliseksi. Sekä ottajia, jotka kaivelevat toisista huonot puolet esiin, ja pistävät käyttäytymään hankalasti muita kohtaan.” Pate itse oli varmuudella ensimmäistä laatua ja Kulmala toteaa lisäksi jutussa, että Pate on mielensäilahduttaja. Tällaista Patea jää kaipaamaan lähipiirin lisäksi  laaja urheiluyhteisö, joille Jyväskylän Kiri haluaa välittää osanottonsa.

Lepää rauhassa, Paavo ”Pate” Pollari.

Scroll to Top