Jyväskylän Kiri Logo
ennakko-nousukarsinta

NOUSUKARSINTAENNAKKO

NOUSUKARSINTAENNAKKO

Grande finale. Tilinteon hetki. Ratkaisun paikka. Katkaisun paikka. Nousukarsinta. Huipennus. Kauden päätös. Hippoksen jäähyväiset. Hiukan pesistä. Ainakin ehkä kaikki noista edellä mainituista tullaan kokemaan seuraavissa kahdessa tai kolmessa ottelussa. Todennäköisesti myös osa tai kaikki tunteista jännitys, odotus, kiima, halu, uhma, pelko, ilo, suru, onni, pettymys ja pesisorgasmi. On siis edessä tämän kesän viimeinen ottelusarja, nousukarsinta Sotkamon Jymy Jaguarseja vastaan. Kaksi voittoa kolmesta ottelusta vie Ykköspesikseen kaudeksi 2023, kaksi tappiota aiheuttaa syvän ulospuhalluksen ja mietinnän, että mitäs ny sitte.

Peli muuttuu
Kun on kesäkuun alusta asti pelattu kaikki ottelut shortsikelissä ja pääosin auringon paistaessa, nyt sitten pelataan syyskesän pelejä. Lämpötilaksi lupaillaan varsinkin Sotkamoon lukemia, jotka löytyvät vain Sandels-tölkin kyljestä lisämaininnalla ”suositeltu tarjoilulämpötila”. Parasta pesistä tarjotaan mieluummin 15-20 asteen lämpötilassa, mutta koska kyseessä on ulkoilmalaji, keskitymme asioihin, joihin voimme vaikuttaa. Sotkamoon on toki saatu uusi ja hieno stadion viime talven aikana, mutta ei lämmitä eikä suojaa kummoisesti sateeltakaan, varsinkaan kentän puolella. Keli on otettava huomioon harjoittelussa, verryttelyissä, pukeutumisessa, varusteissa, mutta ei se voittajaa ratkaise.

Sananen vastustajasta
Sotkamosta on jälkimmäisen puolikkaan pesiksen satavuotisesta historiasta tullut pesäpallokentille melkein poikkeuksetta hyvää tavaraa, usein jopa priimaa. Kun pelipaitojen selästä löytyy nimiä Vuorinen, Salminen, Huotari tai Schroderus, tietää, että joukkue on pikkupojasta asti hyvin valmennettu, taktisesti kypsä ja sitkeä kuin Vuokatin vaarojen kallioilla kasvava korpikuusi. Kestää Nuakselta tai Sapsolta puhaltavat kylmät ja syksyiset tuulet, on vaatimattoman komea ja pelaa joukkueena vahvasti kadottaen korpikuusikkoon kaikki heikommat. Kainuulainen on niin sitkeä, että pystyy lukemaan Veikko Huovista jo alaluokilla, järjestämään valtakunnan parhaat pikkujoulut pelkille turisteille keskellä metsää ja jopa jaksaa meikäläistäkin saman katon alla yli kymmenen vuotta (viimeksi mainittu tuli toki järkiinsä aikoja sitten).
Jymy Jaguars on nuori, lahjakas ja sitkeä. Mainitsinko jo, että ovat sitkeitä? Pelaavat parasta peliään näissä koleissa olosuhteissa, kun juoksumäärät jäävät pieniksi ja pallon/miesten kulku hidastuu kesän helteisistä olosuhteista. Ulkokenttä on tasainen, lukkari näyttää, maistuu ja tuntuu aapokomulais-kloonilta ja sisällä ykköskärki ratkoo pelit tai on ratkomatta. Suuntaan tai toiseen. Kopparin tontilla operoi nelinkertainen Suomen mestari Janne Hyvönen ja valmennusjohdossa toimi Juuso Hyvösen aisaparina noin neljäsataa juniorimestaruutta pelinjohtajana luotsannut Petri Lindsberg. Mielenkiintoinen joukkue ja mielenkiintoinen vastustaja. Ei ylitsepääsemätön, mutta ylikävelyä on turha kenenkään odottaa.

Oma valmius
Meidän perustasomme on mitoitettu sellaiseksi, että pystymme tämän ottelusarjan voittamaan. Vastustaja saa kaivaa kanin hatusta ja meidän pitää olla huonoja tai kokea merkittävää epäonnea, jotta voittaja olisi Sotkamo. Kun tuolla alussa kirjoittelin ottelusarjan merkityksestä ja niistä kaikista tunteista, joita tapahtuma pintaan nostaa, on luonnollista ja jopa todennäköistä, että kauden parhaan pelin esiin kaivaminen on vaikeaa. Se on mahdollista, mutta on myös varauduttava siihen, että ajaudutaan jännityksen ja turhautumisen kautta lukkoon, joka tekee iltapuhteista hankalia. Kauden voittokulku on kuitenkin näyttänyt, että hankalankin pelin voi voittaa ja tästä ottelusarjasta ei jää muistikirjoihin mitään muuta kuin tulos. Vain sillä on merkitystä.
Tätä sarjaa varten on valmistauduttu 9.7.2020 asti. Osa on ollut mukana kaksi vuotta, tuoreimmatkin viime syksystä, joten valmius on hyvä. Jopa kiitettävä. Pieniä sairasteluita koimme ennen IPV-sarjaa, mutta tällä viikolla kukaan ei ole uskaltanut kuumetta mitata (koska pesiskuumetta varmuudella on), eikä tutkia, mistä pienet kolotukset jäsenissä johtuvat. Ne teipataan pelikuntoon maagisella taikateipillä, jota hommasimme Savosta saakka halpaan vajaan kahden sadan euron hintaan. Eikä kaupan päälle tullut edes Partasen kalakukkoa. Olemme varmasti valmiita perjantaina 2. syyskuuta kello 17.00, kun ensimmäinen ottelu Hippoksella käynnistyy.

Miten sarja etenee?
Hyvin, nopeasti ja varmasti. Avausottelun jälkeen pidämme palaveria, toivottavasti soittelemme voittobiisin viihtyisässä pukukopissamme ja asennamme seuraavan tähden vankan perustan päälle. Sitten loppuverryttelemme, syömme ja kömmimme kotiin levätäksemme hetken. Lauantaina palaveri, videoita, treenit ja pelikassin pakkaamista. Oman vaimon suutelointi ei ole kiellettyjen asioiden listalla. Sunnuntaiaamuna kello soittaa töihin aikaisin ja työpäivä on pitkä, mutta kello 15.00 alkaen meillä tai Sotkamolla on mahdollisuus katkaista tämä pesiskausi näiden kahden joukkueen osalta. Jos ei onnistu kummaltakaan, huokaisemme pari päivää ja kokeilemme uudestaan noin viikon kuluttua, taas Hippoksella. Tämän kolmannen otatuksen ajankohta riippuu Kirittärien menestyskulusta, joten seuratkaa tarvittaessa tiedotuksiamme.

Perjantaina 2.9. klo 17.00 Kiri – Jymy Jaguars Hippoksella
Sunnuntaina 4.9. klo 15.00 Jymy Jaguars – Kiri Sotkamossa

Scroll to Top