Upea pelaajaura päätökseen

”SAIN PELATA HYVIEN IHMISTEN YMPÄRÖIMÄNÄ”

Kautta-aikojen eniten otteluita pelannut kiriläinen nähdään jatkossa Hippoksella katsomon puolella.

Yksi tuttuakin tutumpi nimi on loistanut poissaolollaan Kirin kokoonpanosta kevään harjoituspeleistä. Kiri-legenda Pasi ”Pastori” Rajalan peliuran jatkumisesta tai päättymistä on moni fani ja laji-ihminen esittänyt arvioitaan talven aikana. Enää asiaa ei tarvitse arpoa.
– Pitkä ura on takana. Olen ehtinyt tahkota pesäpallo-otteluita ihan riittävästi, eikä niitä ole enää tarvetta kerryttää lisää. Minun pelini päättyivät viime syksyyn, Pastori vahvistaa.

Rajalan mukaan pelaajauran lopettaminen oli looginen päätös. Oma vaikutuksensa oli viime aikojen poikkeuksellisilla olosuhteilla.
– Vuosi sitten talviharjoittelu oli koronan vuoksi lähes mahdotonta. Sitten kesä tuli ja kausi meni vähän kuin ohi. En olisi enää jaksanut samanlaista rikkonaista kautta. Tässä iässä ei halua lähteä pelleilemään, jos ei ole kunnossa.

Upean ja harvinaisen pitkän uran päättämiseen liittyi iso määrä tunnettakin.
– Iän myötä suurin peli-into ehti ehkä jo kadota. Silti päätös uran lopettamisesta ei ollut helppo. Kun on koko ikänsä pelannut, siihen liittyy väkisin iso määrä haikeutta, Rajala sanoo ja huokaa.

KAIKKIEN AIKOJEN OTTELUROHMU

Lopettamispäätös on jyväskyläläisen pesäpallon kannalta merkittävä. Vuosien 1998–2017 aikana Rajala pelasi yhteensä 475 superpesis- tai ykköspesisottelua Jyväskylän Kirin edustusjoukkueessa (mukana niin runkosarja-, pudotuspeli- kuin karsintasarjaottelutkin). Viime kesänä Rajala pelasi 14 suomensarjaottelua Kiri2020:n riveissä. Vastaavaan ottelumäärään ei ole yltänyt kukaan toinen kiriläinen. Rajala on kautta aikojen eniten virallisia pesäpallo-otteluita Kirin edustusjoukkueessa pelannut pelaaja.

Saavutus on huima, kun miettii Jyväskylän Kirin uljasta historiaa ja seurassa pelanneita huippupelaajia. Taakse jää pitkä lista nimekkäitä seuraikoneita, moninkertaisia SM-mitalisteja, Itä–Länsi-konkareita ja aitoja lajilegendoja – muiden muassa oma isä Ossi.
– Olen aina ollut yhden seuran mies ja arvostanut korkealle Kirin perinteitä. Se, että sain olla osa niitä perinteitä, potki aina valtavasti omalla uralla eteenpäin. Se tuntuu hyvältä näin jälkikäteenkin, Pasi kertoo.

Rajala pelasi 12 eri kaudella Superpesiksessä (11 Kirissä, yksi Haminassa) ja yhdeksällä kaudella Ykköspesiksessä (kahdeksan Kirissä, yksi Laukaassa). Kirkkain urheilullinen menestys ja SM-mitalit eivät osuneet kohdalle, mutta uralle mahtui hienoja kohokohtia.
– Ensimmäinen oli se, kun pääsin Kirin edustusrinkiin 1990-luvun lopulla. Pikkupojan unelma tuli toteen. Se lisäsi liekkiä lajiin ja harjoitteluun.

Pasi Rajala juhlii Kankaanpäässä vuonna 2009 Jyväskylän Kirin nousua Superpesikseen, taustalla Eetu Karhulahti (oik.) ja Kimmo Carlson (vas.). Kuva: Jyväskylän Kirin arkisto

2000-luvulla Rajalan ja Kirin tähtäimessä oli yksi suuri unelma.
– Melkein kymmenen vuotta yritettiin nousua takaisin Superiin. Syksyllä 2009 se tapahtui pelaamalla, mikä oli yksi hienoimmista hetkistä omalla uralla.

2010-luvun kausista ensimmäisenä Rajalan mieleen tulee syksy 2015 – hyvässä ja pahassa.
– Pitkään kasassa ollut joukkue oli parhaimmillaan ja pelasimme upean kauden. Puolivälierissä voitettiin Kouvola ja edettiin välieriin Vimpeliä vastaan. Viimeisessä välierässä meni olkapää ja oma kausi päättyi siihen. Oli raju pettymys, etten päässyt pronssiotteluun ja pelaamaan koskaan mitalista.

Yli 20 vuotta miesten sarjoissa kerrytti kokemuspankkiin paljon muutakin kuin ison ottelumäärän ja lihavan pinon tilastoja.
– Noin 300–400 pelikaverin kanssa ehdin pelata samassa joukkueessa. Jokaisen kanssa jos käy yhden kaljan juomassa, niin siinähän sitä riittää… Sanotaanko, että uusia kavereita en hetkeen tarvitse, Pastori hekottelee.

Jyväskylän Kirin joukkue juhlii voittoa ratkaisevassa viidennessä puolivälieräottelussa vuonna 2015. Kuva: Niklas Suominen

”TULEVAISUUS TUKEVALLA POHJALLA”

Vaikka pitkä peliura tuli viime syksynä päätökseen, Rajala nähdään jatkossakin Hippoksella sinivalkoista väriä yllään.
– Katsomon puolella ilman muuta!

Rajala oli viime kesänä Kirin johtotähtiä, kun uusi seura pelasi historiansa ensimmäisen virallisen kauden. Hän uskoo, että Kiri on vakaasti matkalla kohti parempaa tulevaisuutta.
– Kirin projekti näyttää ja tuntuu hyvältä. Jalat ovat tukevasti maassa, eikä äkkinousuja ole kuviteltu missään vaiheessa. Pohjia on luotu kärsivällisesti ja seura menee eteenpäin. Taustajoukkoihin on löytynyt aidosti kovan luokan tekijöitä, mikä on hienoa. Minusta Kirin tulevaisuus on tukevalla pohjalla.

Kiri taisteli jo viime syksynä noususta Ykköspesikseen. Tulevalla kaudella unelma noususta on jälleen täysin mahdollinen.
– Luotan silti siihen, että nyt se nousu tulee. Nuoret jätkät ovat vuoden valmiimpia ja uusia vahvistuksiakin on saatu. Sieltä löytyy varmasti kavereita täyttämään meikäläisenkin saappaat, Rajala hymähtää.

Pasi oli luonnollisesti mukana Kirin paluuottelussa 3.6.2021. Kuva: Jiri Halttunen

Haastatteluhetkellä Hippoksella on käynnissä Kirin suomensarjamiehistön harjoitukset. Pastorin mieli ei enää halaja mukaan, vaikka aurinko paistaa ja sarjakausi kolkuttelee lähellä.
– Olen ylpeä siitä, että sain pelata näin pitkään ja hyvien ihmisten ympäröimänä. 41 vuotta on mittarissa, ja nyt aika on muille kivoille asioille elämässä.

Lisää tarinaa Pastori Rajalan pitkästä ja komeasta pelaajaurasta luvassa kevään aikana. Pysy kuulolla!


PASI RAJALA

  • Edustetut seurat: Jyväskylän Kiri (kasvattajaseura), Jyväskylän Kiri2020, Haminan Palloilijat, Laukaan Urheilijat, Jyväskylän Valo
  • Tilastot Superpesiksessä: 326 ottelua, 8+81=89 lyötyä ja 222 tuotua juoksua, 1143 kärkilyöntiä
  • Tilastot Ykköspesiksessä: 209 ottelua, 6+120=126 ja 286 tuotua juoksua, 972 kärkilyöntiä
  • Tilastot Suomensarjassa: 30 ottelua, 2+25=27 lyötyä ja 37 tuotua juoksua, 152 kärkilyöntiä
  • Muita tilastosaavutuksia: Ykköspesiksen etenijäkuningas 2006 sekä etenijäpörssin toinen 2008 ja 2009. Superpesiksen etenijätilaston 11:s 2007. Ykköspesiksen kärkilyöntitilaston toinen 2019.

Teksti ja artikkelin pääkuva: Tapani Linna